Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pernilla Bremer, utredare hos Transportstyrelsen. Hör henne berätta om elsparkcyklar i klippet. Foto: Transportstyrelsen och Stina Stjernvist /TT

Transportstyrelsen: ”Elsparkcyklar är ett fordon bland andra fordon”

Publicerad

Under tisdagsmorgonen inträffade en dödsolycka i Norrköping där en elsparkcykel på något sätt var inblandad. Transportstyrelsen konstaterade i november att under 2019 inträffade 630 olyckor med fordonstypen.

– Vi gjorde en undersökning 2019 och i takt med att de infördes så ökade ju antalet olyckor, säger Pernilla Bremer, utredare hos Transportstyrelsen.

Dittills hade en dödsolycka rapporterats in. För 2020 är det statistiska underlaget däremot svagt eftersom coronapandemin, och det tryck den medfört för sjukvården, gjort att inrapportering om vissa olyckor släpar efter.

– Den vanligaste olyckan är en singeolycka där föraren skadar sig lindrigt. Precis som för fotgängare och cyklister.

Hör mer om elsparkcyklar och olyckor i videon ovan.

Transportstyrelsen kom i mars med förslag på regeländringar för fordonstypen. Där vill de bland annat ta bort möjligheten att köra elsparkcykel på trottoarer och ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager. Mer om detta finns på myndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet