Trafikplaneraren: Elsparkscyklar har fungerat bra i Norrköping

Publicerad

Igår inträffade en dödsolycka i Norrköping där en elsparkcykel var inblandad. Det är fortfarande oklart hur olyckan gick till. Men på kort tid har flera elsparksföretag etablerat sig i Norrköping.

– Vi ser att det finns ett behov att komplettera de olika färdmedel som finns i stan, säger Andreas Lundqvist, trafikplanerare.

Det var i september förra året som de mycket omdebatterade elsparkcyklarna först lanserades i Norrköping. Enligt en av kommunens trafikplanerare har etableringen av färdmedlet fungerat bra.

– Generellt sett har det fungerat relativt bra med uppställning och så vidare. När det kommer till olyckor inväntar vi fortfarande statistik från polis och akutsjukvården. Det är för tidigt att säga något om det än så länge, säger Andreas Lundqvist.

Norrköping

Få klagomål

Elsparkcyklarna leder ofta till en het debatt i sociala medier när ämnet dyker upp, men Norrköpings kommun har inte fått in särskilt många faktiska klagomål.

– Vi har fått ett fåtal av några som tyckt att de stått i vägen, men inte mer än så, säger Andreas Lundqvist.

I dagsläget finns tre operatörer som tillhandahåller elsparkcyklar i Norrköping och enligt kommunen är det inte omöjligt att det kan bli fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet