Så stjäl ficktjuven dina värdesaker Foto: TT/SVT

Julhandeln ökar risken för ficktjuvar

Publicerad

Julen närmar sig och det är mysigt för många, men det innebär också att man bör vara uppmärksam på vem som knuffar till en i trängseln. Det skulle kunna vara en ficktjuv.

Robert Ace är trollkarl från början, men kallar sig nu världens ärligaste ficktjuv. Han har under åtta år studerat ficktjuvars metoder genom att titta på övervakningsfilmer för att upptäcka deras beteenden och kroppsspråk.

Därefter har han övat på att hitta ficktjuvar i verkligheten.

– De har ofta blicken nedåt för att de håller koll på fickor och väskor. De har också en planlös, lite vaggande gång, eftersom de när som helst ska kunna byta riktning om de ser ett offer, säger Robert Ace.

Lämnar tillbaka

Han använder metoderna för att underhålla människor genom att stjäla deras ägodelar medan han vilseleder dem.

Sedan lämnar han tillbaka dem – det är därför han fått sitt smeknamn. Men han håller även föreläsningar för poliser och väktare för att de också ska kunna upptäcka tjuvarna.

– Kunskaperna går till något bra, för om polis och personal på gallerior kan känna igen de här beteendena så ökar det deras chanser att komma på tjuvarna, säger Robert Ace.

Gör det svårt för tjuven

Det går att undvika ficktjuvar genom att vara ett svårt byte. Att vara uppmärksam på sina saker, hålla fickor och väskor stängda, gör det svårare för tjuvarna. Robert Ace menar också att det är bra att skaffa sig vanor så att man slipper oroa sig.

– Håll för koden när du står i kassan, sätt handen för mobilen när du kliver på ett tåg och stäng fickorna. Det blir lite jobbigare för dig, men det blir också svårare för ficktjuven. Du behöver inte vara paranoid för att vara säker, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer