”Integritet är en mänsklig rättighet” – Centern och Liberalernas ungdomsförbund ställer sig inte bakom moderpartiernas förslag om drogtester. Foto: SVT

CUF och LUF överklagar drogtester i Halmstads skolor till förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ungdomsförbund och det Liberala ungdomsförbundet i Halland överklagar nu Halmstads kommuns beslut om att införa drogtester i skolan till Förvaltningsrätten i Göteborg. Ungdomspartierna menar att beslutet strider mot grundlagen.

– Vi tycker inte att Halmstads kommun har säkerställt frivilligheten i sitt beslut om att införa drogtester i skolan, säger Carl-Johan Bonde från det Liberala ungdomsförbundet.

I överklagan hänvisar man till regeringsformen som deklarerar att varje medborgare är skyddad från påtvingade kroppsliga ingrepp såsom kroppsvisitation eller andra liknande intrång.

”Testet är inte frivilligt”

I den antagna policyn som gäller drogtesterna står det att en rektor har rätt att stänga av en elev som nekar att ta drogtest. Detta menar ungdomspartierna visar att testet inte är frivilligt.

– Justitieombudsmannen har tidigare kritiserat drogtester i skolan och har då tryckt på att det inte ska råda några tvivel om att testet genomförs frivilligt. Det tycker inte vi att vi kan se i Halmstad kommuns nya drogpolicy, säger Carl-Johan Bonde (LUF).

Därför protesterar ungdomspartierna mot drogtester i skolan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.