Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattentanken har anlänt och invånarna fyller på sina dunkar. I klippet berättar kommunens kommunikatör Ida Karlsson Lalander, vad invånarna kan vänta sig nu. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Unnarydsbor uppmanas att inte dricka av kranvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Unnaryd i Hylte kommun uppmanas att inte använda det kommunala vattnet. Orsaken är att en för hög dos kemikalier som används i reningsprocessen gått ut i ledningsnätet. Men koncentrationen visade sig efter tester vara låg och förtäring ger på sin höjd milda mag- och tarmproblem.

I klippet berättar kommunikatör, Ida Karlsson Lalander, hur kommunen nu arbetar för att åtgärda problemet.

På måndagsförmiddagen kommunicerade kommunen problemet och vid lunchtid gick ett viktigt meddelande (VMA) ut till allmänheten.

– Vi kunde se att en kemikalie som heter kaliumpermanganat hade gått ut i vattnet i för höga doser, vilket gjorde att vi stängde av vattenverket av säkerhetskäl. Nu har vi fått ordning på det tekniska problemet men behöver rengöra systemet och få ett godkänt vattenprov, säger Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte kommun.

Det kommunala vattnet ska tillsvidare varken drickas, användas till matlagning, dusch eller tvätt. Det hjälper inte att koka vattnet.

Vattentankar i centrala Unnaryd

Under eftermiddagen kom vattentankar på plats i centrala Unnaryd med från Hyltes vattentäkt så att de boende kunde hämta vatten.

På måndagskvällen meddelade kommunen att Sunnanängs förskola och Unnaryds skola hållas stängda i Unnaryd under tisdagen på grund av det otjänliga vattnet.

Vidare skriver kommunen på sin hemsida att ”koncentrationen av kaliumpermanganat som funnits i vattnet i Unnaryd är låg. Förtäring kan ge milda mag- och tarmproblem”. Man hoppas att vattnet ska kunna sättas igång igen under tisdagen, men det kan dröja längre ytterligare en dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.