Samling vid pumpen – vattentankar förser Unnarydsborna med dricksvatten. Foto: SVT

Vattnet tillbaka i Unnaryds toaletter – kranvattnet kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet är tillbaka igen i Unnaryd efter ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet på måndagen. Men bara för att spola i toaletten med – kranvattnet kan dröja ända till onsdag.

På måndagen upptäcktes ett tekniskt fel på vattenverket där en för hög dos av kaliumpermanganat, som används i vattenreningsprocessen, gick ut i ledningsnätet. Vattenverket stängdes och folk uppmanades att inte dricka vattnet eller använda det till matlagning, dusch eller tvätt. Helst skulle ortsborna inte ens spola i toaletten då vattnet kunde ta slut.

Men nu är vattenverket i gång igen – men det endast för spolning. Varningen för kranvattnet kvarstår, dricka vattnet bör ingen göra förrän provsvaren är tillbaka.

– Det behövs två provtagningar, en vid vattenverket och sedan och ute vid kranarna. Troligen kommer vi få svar först först under onsdagen, säger Ida Karlsson Lalander, kommunikatör, på tisdagsmorgonen.

Vattentankarna som placerats ut på tre platser i Unnaryd står kvar tills provsvaren ger klartecken att dricka av kranvattnet igen.

Kan ge mag- och tarmproblem

Kommunen varnar för att förtäring kan ge milda mag- och tarmproblem. Sent på måndagen konstaterades dock att det är låga halter av ämnet som har uppmätts, och än så länge finns inga uppgifter om att någon har börjat må dåligt efter att ha fått i sig vattnet. Ortsborna uppmanas dock att kontakta sjukvård vid illamående och kräkningar.

På grund av det otjänliga vattnet kommer skola och förskola på orten att hållas stängda under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer