I klippet ovan kan du se skadorna efter stormen Gorm och höra en mer ingående beskrivning om vad som nu ska göras. Foto: SVT

Uppfräschning av Norre Katt – parken ska bli mer som förr

Uppdaterad
Publicerad

Boverket ger en miljon i bidrag och resten skjuter Halmstads kommun till. Sammanlagt läggs två miljoner på att få Norre katts park grönare och lite mer som den en gång var.

Halmstads kommun  sökte i höstas statliga bidrag för att få staden grönare och öka den biologiska mångfalden. Nu har pengarna trillat in. Boverket ger kommunen en miljon kronor för att rusta upp Norre katts park och Kastanjeallén.

– Med vår budget är det mycket pengar men det är dyrt med parkprojekt. Bidraget betyder jättemycket även om det här delvis var planerat. Men nu kan vi göra större insatser, säger Hanna Sandqvist, landskapsingenjör på Halmstads kommun.

Varför gör man det här?

– Norre Katt är en väldigt viktig och omtyckt park för halmstadbor och besökare. Här händer mycket, det är en träffpunkt. För oss är det viktigt att bevara det kulturella och historiska värdet i parken, säger Hanna Sandqvist.

Under stormen Gorm, 2015, föll tolv lindar och en bok som var omkring hundra år gamla. En av de första åtgärderna blir nu att återfå sådana träd i parken.

– Det ska bli mer grönt och mer biologisk mångfald i staden, säger Hanna Sandqvist.

I klippet ovan kan du se och höra en mer ingående beskrivning om vad som ska göras.

Norre Katts park

Anlades på 1850-talet av A J Sjögren. Han ville skapa en attraktivt plats för Halmstadborna så förutom gräsmatta, allé, fruktträd och lövsalar inrättades restaurang, lusthus, kägel- och dansbana. Detta döptes till Tivoli.

Har på senare år haft en mångfaldig vegetation med bland annat magnolior, rhododendron- och azaleabestånd, stora sommarblomsplanteringar, lindalléer, en hängaskallé utmed Nissan samt många exotiska trädarter.

Finns utrymme för många aktiviteter, bland annat finns en yta för boulespel, promenadslingor samt gräsytor. Här sker årligen släppet av nybakade studenter från stadens gymnasieskolor.

Källa: Gamla Halmstad, Halmstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.