Vägar i Trönninge har stängts av för trafik på grund av vattenmassorna Foto: TT

Uppmaning till bilister: ”Chansa inte”

Uppdaterad
Publicerad

Regnproblemen är inte över. Värst är läget just nu i Trönninge, söder om Halmstad. Två vattenfyllda vägar har stängts av.

– Vi har ryckt ut på larm där personer fastnat med sina bilar, säger stabschef Kristian Pettersson på Räddningstjänsten i Halmstad.

Halmstad kommun går nu ut med en vädjan på sin hemsida som lyder ”chansa inte och kör inte igenom översvämmade vägar”. 

– Vi vill påtala att man ska respektera vägavspärrningarna. Man tar sig inte fram där vi spärrat av, säger stabschef Kristian Pettersson på räddningstjänsten i Halmstad.  

Det är södra infarten till Trönninge på väg 15 som stängts av och även Forsängsvägen. 

Marken är mättad

Under lördagseftermiddagen jobbade räddningstjänsten i Halmstad med att pumpa ut vatten från ett 20-tal vattenfyllda fastigheter. Att prognosen talar för mer regn under lördagskvällen är oroväckande, enligt stabschefen. Dagvattensystemet är hårt belastat. 

– Vattenmassorna har precis börjat att sjunka undan lite grann. Tidigare har vattnet inte haft någonstans att ta vägen, marken är så mättad, säger Kristian Pettersson.

Fritt att hämta sandsäckar

I Trönninge, söder om Halmstad, där läget är som värst, har kommunen bunkrat upp med sandsäckar som är fritt för privatpersoner att hämta vid bensinstationen på Trönningevägen. 

– Vi kommer även att med motorcykel köra ut med sandsäckar till de med akuta behov under kvällen, säger stabschefen Kristian Pettersson på räddningstjänsten i Halmstad. 

Han uppmanar också villaägare att själva se till att rusta sig för en eventuell översvämning.

– Försök hyra eller köp pumpar så att ni själva kan hålla vattnet undan, säger Kristian Pettersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.