Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka. Foto: SVT

Upprörda känslor efter brand på boende för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad brinner det på Lerkils förskola i Kungsbacka – skolan som ska bli ett tillfälligt boende för nyanlända.
– Man blir både upprörd och ledsen, säger Karin Martinsson, integrationchef i Kungsbacka.

Nyanlända familjer med uppehållstillstånd som fått Kungsbacka som sin nya hemkommun, det är de som ska flytta in i lokalerna i Lerkils förskola som nu gjorts om till tillfälliga bostäder. Totalt ska det bli tre lägenheter för familjerna.

Men för andra året i rad har förskolan drabbats av ett misstänkt brandattentat.

Renoverades efter tidigare brand

Hösten 2016 brann det i förskolan och sedan dess har lokalerna renoverats. Nu inför julen stod lokalerna klara, men då hände det igen – än en gång stod förskolan på Onsalahalvön i lågor.

– Man blir både upprörd och ledsen. Nu kommer det här innebära en massa extra kostnader för kommunen, säger Karin Martinsson, integrationschef vid Kungsbacka kommun.

Även om opinionen i kommunen, enligt integrationschefen, svängt till en positiv syn på mottagandet de senaste året berättar Karin Martinsson att man gjort en riskbedömning inför öppnandet av det planerade boendet för nyanlända.

– Någonstans har vi haft en mental förberedelse på att det här kunde hända och vi har vidtagit åtgärder därefter, säger Karin Martinsson.

Vad är det för typ av åtgärder ni vidtagit?

– Det vill jag ej gå in på men jag anser att vi gjort det vi kunnat.

Men trots åtgärderna hände det igen. Klockan halv sju på annandagsmorgonen larmades räddningstjänsten till den lilla förskolan på Onsalahalvön. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka branden som annars hade fått ödesdigra konsekvenser för fastigheten.

Ska ta emot nyanlända som planerat

Nu kommer lokalerna att återställas och göras i ordning. För målet kvarstår: lokalerna ska användas som tänkt och inflyttning sker som planerat.

– De enda konsekvenserna det här kommer få är att kostnaderna för kommunen ökar, nu när vi måste återställa byggnaden, säger Karin Martinsson och fortsätter:

– Mer än så kommer det inte påverka oss. Kungsbacka kommer ta emot de som är planerade ändå. Vi har verkligen bjudit in till dialog och öppnat för dem som har frågor, så det är beklagligt att man tar saken i egna händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.