Utbildningsminister Anna Ekström (S) anser att rektorer måste bli bättre på att ta referenser när de anställer ny personal. Foto: SVT

Utbildningsministern: Skolpengar ska inte gå till utköp av lärare

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporteringen om den lärare som misstänks för barnpornografibrott anser utbildningsministern att rektorerna måste bli bättre på att ta referenser när de anställer lärare.

– Jag är väldigt förvånad över att det har blivit på det här sättet, säger Anna Ekström (S).

Trots att läraren redan för åtta år sedan köptes ut av en kommun efter att ha ansetts olämplig har han efter det kunnat arbeta i ytterligare fyra halländska kommuner.

Alla har efter en tid bedömt honom som olämplig och sammanlagt har halländska kommuner betalat cirka 2,2 miljoner kronor för att avsluta hans anställningar.

Barnporråtalad lärare köptes ut

– Jag tror verkligen de här kommunerna rannsakar sig själva och frågar sig hur det här kunde gå till. För mig är det självklart att de pengar som vi avsätter till vår skola i Sverige ska gå till elevernas undervisning, lärare, skoböcker, bibliotek, elevhälsa – och inte till utköp av lärare gång på gång, säger utbildningsminister Anna  Ekström (S) och fortsätter:

– För mig är det också en självklarhet att när man anställer folk, gör man referenstagningar, då ringer man och kollar hur det var på förra stället, säger Anna Ekström.

Läraren har fortfarande kvar legitimationen och enligt Skolinspektionen har de aldrig fått någon anmälan om att läraren skulle vara olämplig. 

I klippet ovan ger Anna Ekström sin syn på frågan om det finns brister i systemet som kan bidragit till att läraren kunnat fortsätta arbeta efter att ha bedömts olämplig i kommun efter kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnporråtalad lärare köptes ut

Mer i ämnet