Foto: SVT

Kahlin och Klinker lämnar Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Laholmsmoderaterna Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker lämnar partiet. Beskedet kom på fredagsförmiddagen. Kahlin och Klinker hade kallat till presskonferens efter att partiets länsförbundsstyrelse beslutat att de vill utesluta dem från partiet eftersom de anser att de ”handlat illojalt”.

Under presskonferensen uppger Kahlin och Klinker att de på eget bevåg nu lämnar Moderaterna och går till partiet Medborgerlig Samling som har ungefär 900 medlemmar i hela Sverige, enligt uppgift från Kahlin och Klinker på presskonferensen.

Läs mer här: Stora planer för nya partiet

Dessutom har den före detta Centerpartisten Martin Lönnstam begärt utträde ur Centerpartiet för att gå till samma parti. Han är ledamot i barn-och utbildningsnämnden men sitter inte i kommunfullmäktige.

Tillsammans ska de starta en lokal partiförening hos Medborgerlig Samling.

Liberalkonservativt parti

Medborgerlig Samling var tidigare känt som Borgerlig Framtid, och beskriver sig själva som ett liberalkonservativt parti. Partiet har växt snabbt.

På sin hemsida skriver de att de tar utgångspunkt i individens framtid, vill se ett starkt försvar, hårdförhet mot kriminella och en stram och ansvarfull migrationspolitik. De vill också sänka skatterna.

”Vi anser att samhället ska skapas av medborgarna med grund i tillit, lojalitet och tradition och vi avvisar utopiska projekt”, skriver de bland annat på sin hemsida.

Misstro riktad

I december beslutade Moderaternas länsförbundsstyrelse att de ville utesluta Kahlin och Klinker efter att fullmäktigegruppen riktat misstro mot dem. Bland annat efter att de ska ha lagt ett eget budgetförslag.

Misstroendet riktades mot dem i juli, och ingen av de två männen valde då att lämna sina uppdrag, vilket ska ha varit ytterligare ett skäl till länsförbundsstyrelsens beslut. I slutet av januari väntas partistyrelsen fatta beslut i frågan om eventuell uteslutning.

Både Kahlin och Klinker har tidigare inte ansett att de har gjort några fel, och nu lämnar de alltså Moderaterna självmant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.