Utnyttjande av tiggare prövas

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna som de två männen skramlade ihop på Halmstads gator tog deras chef hand om. När de inte presterat tillräckligt bra blev de slagna eller hotade. I dag prövar rätten om de blivit offer för människohandel.

– De här utsatta situationerna är en grogrund för människohandel, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare för prostitution och människohandel.

Det var i våras som ett av offren vinkade till sig en polisbil och kallade på hjälp. Han var rädd för sin chef sade han, som hotade att slå honom om han inte fick ihop tillräckligt med pengar. Polisen fattade misstankar om att en 30-åring och hans fru utnyttjade flera personer på liknande sätt.

– Man hittade flera tiggare i en lägenhet som den misstänkte hade lånat. De hade inga pengar, däremot hittade vi pengar hos den misstänkte och hans fru som också fört över 40.000 kronor till Bulgarien de senaste veckorna, säger Thomas Ahlstrand, åklagare i målet.

Utnyttjat underläget

Polisen har ingen kartläggning av hur ofta tiggare utnyttjas. Enligt åklagaren har människohandel i samband med tiggeri endast prövats rättsligt två gånger tidigare. Rätten ska nu ta ställning till om personerna tvingats till sina handlingar. Något som kan bli svårt att bevisa.

– De som utnyttjar behöver inte använda så mycket våld eller hot, det kan räcka med en naturlig auktoritet, en brysk ton. De som utnyttjas har ofta så låg självkänsla att de inte vet något annat. De vet att de dör om de blir övergivna, säger Ahlstrand.

Om inte människohandel kan styrkas har han väckt alternativt åtal för ocker. Dom väntas i Halmstads tingsrätt under onsdagen.

– Även om det är någon slags frivillighet från offrets sida, så har man utnyttjat underläget på så grovt sätt att det blir brottsligt.

Ingen kartläggning

I en uppmärksammad rapport från länsstyrelsen i Stockholm uppgav 25 kommuner nyligen att de kommit i kontakt med tiggare som ”kan ha utnyttjats för tiggeri”. Flera kommuner backade sedan från uppgifterna och menade att de missuppfattat frågorna.

– Vi försökte få en lägesbild eftersom det kommer väldigt mycket lös information. Vi får signaler om att enskilda individer exploateras. Problemet är att det används i en främlingsfientlig diskussion, i stället för att se det som social utsatthet, säger Cederlöf.

Fakta: Tidigare domar

  • I juni 2009 konstaterar Svea hovrätt att en handikappad man utnyttjats då han tvingats tigga och blivit fråntagen sina pengar. Två huvudmisstänkta döms till vardera drygt fem års fängelse och utvisning för människohandel.
  • Södertörns tingsrätt dömer i juli 2010 en man och en kvinna till två års fängelse vardera för människohandel. Bägge har då förmått en förståndshandikappad man att tigga och sedan tagit hans pengar. Även om de åtalade befunnit sig i en svår situation, finner rätten att de utnyttjat mannen.
  • I februari 2014 friar Södertälje tingsrätt tre tilltalade från misstankar om att utan tillstånd ha samlat in pengar och brutit mot kommunens lokala ordningsföreskrifter. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.