I klippet hör du Jan-Erik Martinsen, ordförande för revisorerna i Region Halland. Foto: SVT

Utskrivna patienter riskerar att inte få den eftervård de behöver

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera brister i den halländska vården när det gäller att fånga upp patienter som blir utskrivna från sjukhusen. Patienterna riskerar att inte få den medicinska eftervård de behöver och kan då snart vara tillbaka på sjukhuset igen. Förutom att patienter drabbas innebär det även en högre nota för de halländska skattebetalarna.

En lag som kom 2018 skulle säkra övergången för färdigbehandlade sjukhuspatienter till vårdcentralerna som skulle fortsätta arbetet med den uppföljande vården.

Men trots att nya rutiner har upprättas i Region Halland konstaterar nu regionens granskande revisorer att det finns många brister när patienter skrivs ut från sjukhusen.

– Närsjukvårdens engagemang i hanteringen av det här kunde varit mycket bättre,  säger Jan-Erik Martinsen, ordförande för revisorerna i Region Halland.

En av anledningarna är att Närsjukvården inte anser sig ha tid.

Otydliga skrivningar

Han efterlyser nu att vårdcentralerna inom närsjukvården i ett tidigt skede upprättar samordnade individuella planer för att patienter ska få fortsatt vård i Närsjukvårdens regi.

–  Rutinerna som finns tolkas olika inom sjukvården och det måste tyda på att det finns otydligheter som man har möjlighet att tolka på sitt eget vis. Det känns inte bra ur patientens synpunkt, säger Jan-Erik Martinsen.

Brister i kommunikationen

Revisorerna menar att Närsjukvårdens roll måste förtydligas och förankras och att det finns brister i kommunikationen mellan de olika parterna. Förutom att patienter nu hamnar mellan stolarna resulterar situationen även i högre belastning och kostnader på sjukhusen.

– Det blir trångt inom sjukvården och det här är ett av sjukvårdens dilemma. Då gäller det att kedjan fungerar på ett bra sätt och här finns mycket att göra, säger Jan-Erik Martinsen.

Han berättar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.