• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att höra Länsstyrelsen om varför en polisanmälan inte är gjord än. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Utsläppet i Nissan är inget självklart miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland kräver att Halmstad energi och miljö utreder utsläppet av stora mängder processvatten med tungmetaller i Nissan. Visar utredningen att utsläppet kan ha varit farligt för miljön kan Länsstyrelsen välja att polisanmäla HEM för misstänkt miljöbrott.

Länsstyrelsens förhoppning är att utredningen ska visa vilken skada utsläppet har haft på miljön och varför det skedde. Men att HEM har släppt ut en miljon liter förorenat vatten i Nissan under flera veckors tid behöver inte betyda att det förekommit något brott.

– Det är inte självklart att det är ett miljöbrott, initialt låter det som det, men det kan mycket väl vara så att det finns delar i det här som omfattas av ett tillstånd, där man har utrymme för en viss typ av haveri och en viss typ av utsläpp, säger Per Leander, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland.

Per Leander menar att det kan vara svårt att utreda hur utsläppet påverkat vattenlivet, men att en anmälan kan vara upprättad inom en snar framtid.

Läs mer om utsläppet här.

Klicka på klippet för att höra Per Leander berätta om hur Länsstyrelsen ser på händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer