Valet i Falkenberg: Vem styr kommunen?

Publicerad

I september avgör väljarna hur det ska se ut framöver. Men sedan valet 2018 har S, L, KD och MP som utgör Framtid Falkenberg styrt kommunen i minoritet. Per Svensson (S) är kommunstyrelsens ordförande.

Efter valet fördelades 51 mandat i relation till antal röster partierna fått. Med 33,7 procent av rösterna fick Socialdemokraterna flest mandat, 18 stycken. Näst flest röster fick Centerpartiet som landade på 10 mandat.

I stort fördelades mandaten precis som 2014. Enda skillnaden var att Miljöpartiet tappade ett av sina två mandat och Liberalerna ökade till tre mandat. Med andra ord har Liberalerna nu tre ledamöter i kommunfullmäktige.

Valet 2022 Halland

Hur många ledamöter som sammanlagt ska sitta i fullmäktige beror på hur många som får rösta och regleras av kommunallagen. Sedan förra valet har antalet röstberättigade i Falkenberg blivit fler och överstiger nu 36 000. En passerad gräns som innebär att antalet ledamöter i fullmäktige efter valet ökar från 51 till 61 stycken.

Ny koalition: Framtid Falkenberg föds

När ett nytt styre skulle tillsättas efter valet 2018 bröt partier med de traditionella blocken. Koalitionen Framtid Falkenberg tog makten – bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Vem som styr kommunen efter valet 2022 återstår att se. Partierna i Framtid Falkenberg är tydliga med att de inte går till val gemensamt. Eventuella samarbeten tar de enskilda partierna beslut om först efter valet.

Starta klippet för en tillbakablick över vem som styrt kommunen och vad hände i samband med maktskiftet 2018.

FAKTA: KOMMUNVALET I FALKENBERG

Söndag den 11 september är valdag för valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige 2022.

Röstberättigade 2018: 34 808 stycken.

Valdeltagande 2018: 85,5 procent, en ökning med drygt 1,5 procent i jämförelse med valet fyra år tidigare.

Distrikt med högst valdeltagande: Ugglarp-Långasand, där röstade nästan 90 procent av de röstberättigade.

Distrikt med lägst valdeltagande: Fbg Centrum, som precis nådde över 73 procent.

Röstberättigade 2022: 36 754 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet