Jesper Malmquist berättar om målsättningen med snöfabriken. Foto: SVT

Vallåsen har miljoninvesterat i snöfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Skidanläggningar i Halland har svårt att ha långa säsonger på grund av klimatet. Vallåsen på Hallandsås har därför köpt en snöfabrik som kan producera snö i plusgrader.

Vanliga snökanoner kräver minusgrader för att kunna producera snö. När det väl är kallt och snökanonerna är igång går det snabbt att fylla en skidanläggning, men i Halland är det sällan så kallt en längre period.

– Därför behöver vi det modernaste på marknaden och den här satsningen är unik eftersom man inte har kunnat producera snö i plusgrader tidigare, säger Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen.

Snöfabriken kan producera 200 kubikmeter snö per dag, vilket motsvarar cirka 20 lastbilar. Eftersom den kan producera i upp till tolv plusgrader innebär det att man kan börja produktionen tidigt på hösten och fortsätta långt in på våren.

– Målet är att ha en överproduktion av snö, så att vi kan spara snö under sommaren och därmed säkerställa en tidig öppning, men framförallt att hålla en jämn snönivå hela säsongen, säger Jesper Malmquist.

Påverkar inte grundvattnet

Under året Halland drabbats av vattenbrist och därmed haft bevattningsförbud, vilket leder till frågan:

Hur påverkar snöfabriken grundvattnet?

– Vattnet till snöfabriken kommer från ett eget borrhål som vi har uppe på åsen. Och vattnet försvinner ju inte, utan vi lånar det under en period och sedan rinner det tillbaka, säger Jesper Malmquist.

Krävs rejäl kyla

Snöfabriken kommer inte hinna producera tillräckligt mycket snö för den här säsongen, utan Vallåsen siktar på en tidig öppning nästa säsong. I nuläget är det oklart när de kan öppna för säsongen.

– Vi behöver ett till två dygn med rejäl kyla, minus sex grader och kallare, för att kunna öppna.

  • Fabriken lanserades 2014 och är särskilt anpassad för nordiskt klimat.
  • Den tillverkar snö med hjälp av en särskild kylteknik. En värmeväxlare fryser ned vatten till sin fryspunkt och den så kallade kylkretsen är stängd under hela processen – vilket är anledningen till att det fungerar i plusgrader.
  • Efter att vattnet kylts ned till is skjuts det ut genom långa rör och kommer ut i form av ”aprilsnö”, det vill säga blöt snö.
  • Fabriken är inte tänkt som ersättning till befintliga snökanoner, utan mer som ett komplement till dem.

Källa: technoalpin.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer