Vändningen: Kungsbacka erbjuder ukrainare SFI

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka kommun har nu beslutat att erbjuda ukrainare SFI. Anledningen är att det nu tagits ett nytt nationellt beslut.

Tidigare har Kungsbacka kommun valt att inte ens söka bidragspengar för att starta SFI-undervisning för ukrainska flyktingar.

Men efter att regeringen tagit beslut om en ny bestämmelse gällande vuxenutbildning meddelar kommunen att ukrainare kan få utbildning i svenska på SFI med start 14 augusti.

Det nya beslutet klargör att personer som ansökt eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd får delta i SFI från det år de fyller 18 år.

 – Vi är så glada att de nationella styrdokumenten ändras och att vi får möjlighet att erbjuda SFI för personer som kommit till oss från Ukraina, säger Frida Svärd enhetschef och rektor för vuxenutbildningen i Kungsbacka.

Enligt EU:s massflyktsdirektiv, som omfattar ukrainare, har flyktingarna tidigare inte haft rätt till svenska för invandrare. Något alla andra kommuner i Halland har bortsett från.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra sommaren berättade Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordf och Magdalena Sundqvist (S) kommunalråd om varför ukrainare nekades SFI-undervisning i Kungsbacka. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.