Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordf och Magdalena Sundqvist (S) kommunalråd berättar mer om varför flyktingar som kommer med EU:s massflyktsdirektiv nekas SFI i klippet ovan. Foto: SVT

Därför nekas ukrainska flyktingar SFI

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar som kommer till Sverige har inte rätt till SFI enligt EU:s massflyktsdirektiv. Det finns kommuner i landet som trots detta erbjuder SFI till ukrainska flyktingar – men i samtliga av Hallands kommuner erbjuds det inte.

– Direktivet ger ingen laglig rätt att erbjuda SFI. Däremot har vi tillsammans med civilsamhället startat ett språkcafé, säger Lisa Andersson (M), ordförande för kommunstyrelsen i Kungsbacka.

Enligt skollagen finns det ingen rätt till SFI för ukrainska flyktingar och det är tveksamt om det är förenligt med kommunallagen att ändå erbjuda utbildningen. Men det går däremot inte att säga att det är olagligt för en kommun att erbjuda SFI då det inte prövats i domstol.

I nuläget hänvisas ukrainska flyktingar till folkbildningen och insatsen Svenska från dag ett, vilken inte kräver någon lärare.

Halland och kriget i Ukraina

”Inte samma misstag som tidigare”

Oppositionen i Kungsbacka vill att flyktingar från Ukraina ska få SFI, men än så länge finns det inget skarpt förslag.

– Vi får inte göra samma misstag som tidigare, att vi har invånare som bor här utan att kunna språket, säger Magdalena Sundqvist (S), kommunalråd.

I klippet ovan berättar Magdalena Sundqvist (S) och Lisa Andersson (M) om hur de ser på att erbjuda SFI till ukrainska flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet