Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En enorm medmänsklighet i allt detta.” Hör Eva-Marie Rönnborg och Rebecca Jansson från Falkenberg berätta om hjälpinsatsen och hur den gick till. Foto: Naima Abdi/SVT, privat

Deras buss till Falkenberg blev räddningen för flera ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Marie Rönnborg och Rebecca Jansson från Falkenberg åkte ner till Warszawa med en buss lastad med förnödenheter – och kom tillbaka hem med 23 ukrainska flyktingar.

– Vi kunde inte sitta kvar i soffan hemma och se på, säger de när de berättar om de dramatiska dagarna.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 tog det mindre än en vecka för vännerna Rebecca Jansson och Eva-Marie Rönnborg att organisera en insats till Warszawa – för att hjälpa krigsdrabbade.

Två år senare, berättar de i klippet om de dramatiska dagarna.

De kände sig maktlösa och tyckte inte att det var tillräckligt att skicka pengar till hjälporganisationer för krigsdrabbade i Ukraina. Med hjälp av vänner och bekanta lyckades de hitta en buss som de fyllde med förnödenheter för vidarebefordran till Polen och återvände till Falkenberg med krigsflyktingarna.

Ukrainska flyktingar i halland

Falkenberg: 141

Halmstad: 272

Hylte: 23

Kungsbacka: 274

Laholm: 65

Varberg: 181

Totalt Halland: 956

Statistiken avser inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem 2024-01-31

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet