Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tog våra saker och hoppade på bussen.” Hör Valentyna Safonova berätta om det nya livet i Falkenberg. Foto: Naima Abdi/SVT

Valentyna flydde från Ukraina till Falkenberg: ”Visste inget om Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tvingade Valentyna och hennes söner att fly för sitt liv – och lämna hemmet i Donetsk.

I Polen hörde familjen ett utrop om en buss till Sverige och sprang dit.

– Vi visste ingenting om Sverige, säger Valentyna Safonova.

Ryssland invaderade Ukraina. Kriget bröt ut och Valentyna hade inget annat val än att fly från sitt hem i Donetsk tillsammans med sina söner.

Likt miljontals andra ukrainare gick flykten från hemlandet via Polen. Vart familjen skulle fortsätta visste de inte då – tills de hörde ett utrop om en buss till Sverige.

Kriget i Ukraina

– Vi hörde på högtalaren att en buss skulle åka till Sverige. Vi tog våra saker och hoppade på bussen, berättar Valentyna Safonova.

Valentyna: ”Försöker bygga ett nytt liv”

Bussen de sprang till var den buss som Eva-Marie Rönnborg och Rebecca Jansson från Falkenberg körde ner till Polen med förnödenheter – och sedan fyllde med krigsflyktingar på vägen tillbaka till Sverige och Falkenberg.

I dag är Valentyna och de två vännerna, arbetskamrater på Vesterhavsskolan i Falkenberg.

– Jag försöker bygga ett nytt liv i Sverige, säger Valentyna Safonova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet