Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenskläraren i Falkenberg: ”Man tänker inte på språket till en början” Foto: SKR/SVT

Därför tar det tid för ukrainska flyktingar att lära sig svenska

Publicerad

Det finns flera orsaker till att inte alla ukrainska flyktingar har kommit igång med att lära sig svenska. Det menar svenskläraren Elena Lindell i Falkenberg och SKR:s arbetsmarknadschef Roy Melchert.

Varken Skolverket, Migrationsverket eller Sveriges kommuner och regioner, SKR, kan säga hur stor andel ukrainare som studerar SFI. Sådan statistik har ännu inte tagits fram.

Rent generellt läser i princip alla flyktingar med uppehållstillstånd och som inte kan försörja sig själva SFI, säger Roy Melchert, SKR:s chef på arbetsmarknadssektionen.

Halland och kriget i Ukraina

– Det finns ett stort intresse bland ukrainska flyktingar, tror vi. Men exakt hur stort det är återstår att se, säger han.

”Kommunen har ett uppdrag att marknadsföra SFI”

Ansökningsperioden för stimulansbidraget som kommunerna kan söka är 1-15 september. Det kommer visa om fler ukrainare söker SFI från och med det och framåt, enligt SKR.

Vad har kommunerna för plan för att nå alla ukrainare?

– Jag antar att många kommuner vänder sig till gruppen i de kanaler man har. De har ett uppdrag att marknadsföra SFI generellt, säger Roy Melchert.

I klippet berättar caféets svensklärare Elena Lindell och Roy Melchert på SKR om ukrainarnas utmaningar med svenska språket.

KOMMUNER KAN ERBJUDA SFI

Skyddsbehövande har enligt EU:s massflyktsdirektiv inte rätt till SFI eller annan utbildning inom komvux, men svenska regeringen har nu beslutat att:

– från 1 juni 2023 kan kommuner låta en person som ansökt om eller beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, få delta i SFI.

– från och med den 30 augusti 2023 får en kommun också låta en sådan person delta i kurser i svenska eller svenska som andraspråk inom komvux.

Migrationsverket betalar inte ut ersättning för resor till SFI.

Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet