Halmstads bowlingdamer, BK Hallandia, måste åka till Falkenberg för att träna eftersom det saknas en större bowlinghall i Halmstad. Foto: SVT

SM-mästarna tvingas träna i annan stad

Publicerad

Halmstads bowlingdamer, som ligger sist i elitserien, stod för en riktig superskräll när de vann SM mot Sveriges bästa lag X-Calibur. De nyblivna mästarna får dock fortsätta åka och träna en halvtimme bort i Falkenberg, eftersom det i dag inte finns en tillräckligt stor bowlinghall i Halmstad.

Det var förra helgen som Sandra Granfeldt, Camilla Andersson och Yvonne Martinsson blev svenska mästare i tremannabowling i Söderhamn.

BK Hallandia från Halmstad vann mot alla odds. Laget, som ligger sist i elitserien, slog storfavoriten team X-Calibur från Partille som ingen hittills har kunnat besegra i årets serie.

Saknar egen bowlinghall

Nu är det tillbaka till vardagen. Och det är inga limousiner och champagne som väntar, utan vanliga jobb vid sidan av bowlingbanan, och gammal hederlig samåkning till träningen. Varje träning måste spelarna nämligen åka en halvtimme till Falkenberg, eftersom det saknas en större bowlinghall i Halmstads kommun.

Visserligen finns det två mindre bowlinghallar i kommunen, men den ena tillhör ett privatägt uteställe och den andra i Getinge är för liten för elitseriens regler.

”Dags för kommunen att vakna”

Så sent som förra året fanns det planer på att bygga en bowlinghall i en lagerlokal i Halmstad, men entreprenören drog sig ur för att projektet blev för dyrt. BK Hallandia är oroliga inför framtiden och vädjar nu till kommunen.

– Det är dags för kommunen att vakna nu om de vill ha ett elitserielag. Flera av våra lag orkar inte längre, det är en tidsfråga innan folk slutar, säger Sandra Granfeldt.

Finns det några planer på att bygga en ny bowlinghall i Halmstads kommun?

– Ja. Vi har hittat en plats som vi försöker gå vidare med och se om det är möjligt att bebygga där på ett sätt som entreprenörerna skulle kunna göra, säger Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad och fortsätter:

– Där är vi inte framme ännu, men vi försöker få det så fort som möjligt. Inte minst med tanke på att vi har svenska mästare i Halmstad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.