Jannes gäng. Sverige måste bli mer offensiva, tycker gänget från Jannes moderklubb Alet IK som såg debutmatchen på plats på Friends arena. Foto: PRIVAT

Vännerna från Alet vill se ett offensivare Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tolv representerar från Janne Anderssons moderklubb Alets IK fanns på plats på Friends arena under Sverige-Nederländerna. Men även om deras gamla tränare fick godkänt i landslagsdebuten så var de inte helt nöjda. 

Av de drygt 36.000 som var på plats på Friends arena i Stockholm under Sveriges VM-kvalmatch mot Nederländerna på tisdagskvällen så hade åtminstone sju stycken haft Janne Andersson som tränare i Halmstadklubben Alets IK, laget där Sveriges nye förbundskapten inledde sin tränarkarriär.

En av dem är Stefan Bokström, före detta målvakt i Alets IK.

Lite rädda, lite fega

När SVT Nyheter Halland ringer upp honom efter matchen erkänner han att gänget inte är helt nöjda trots att matchen slutade 1-1.

– Vi är lite besvikna på Sveriges spel med tanke på andra halvlek. De borde vågat trycka på mer och dominera mer på hemmaplan. Svenskarna verkade lite rädda, lite fega, säger Stefan Bokström.

Är det inte Janne som ska lösa det så att de inte är det?

– Jo, det är det ju, men det är ju lik förbaskat spelarna som avgör hur det blir.

”Jättegött”

Stefan Bokström berättar att de var så inne i den spännande matchen så att de stundtals glömde av att kolla hur Janne Andersson agerade längs med sidlinjen.

–Han var ute och röjde lite grann och så gick han och satte sig igen, ungefär så.

Men hur var det att se en person som ni känner väl stå där och coacha ett svenskt landslag på nationalarenan?

–Det kändes jättegött, det gjorde det ju. Vi träffade honom på hotellet innan de körde till arenan och då var han på gott humör och det var mysigt. Det känns jättestort, säger Stefan Bokström.

”Nu jädrar Janne”

Gänget från Alet var, enligt Stefan Bokström, inte jätteimponerade av matchen de bjöds på. De tyckte att det var tydligt att det var två ”nya” landslag med många nya spelare. Och även om Janne Andersson får godkänt betyg av sina gamla klubbkompisar så är det en krävande skara som resonerar kring Sveriges chanser i det fortsatta VM-kvalet.

– De måste framåt mer om de ska till VM. Det kommer bli tufft men man måste satsa framåt, säger Stefan Bokström.

Tror du Sveriges nya förbundskapten gör som ni vill då?

– Det hoppas jag verkligen annars får jag ringa honom och ta honom i nacken och säga att ”nu jädrar Janne skärper du dig”, säger han och skrattar.

– Vi litar på Janne och med mer offensiv fotboll tar han oss till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.