Charlott Zsoldos, en av gruppledarna för Vänsterpartiets regiongrupp. Foto: Svetlana Svensson

Gratis kollektivtrafik för asylsökande

Publicerad

Vänsterpartiet Halland föreslår gratis kollektivtrafik inom länsgränserna för asylsökande flyktingar i en ny motion. Detta för att underlätta integration och möjlighet till studier och arbete.

– Asylsökande och flyktingar är en väldigt utsatt grupp i samhället. Asylboendena ligger ofta långt utanför tätorten och livet är ovisst för de som bor där. Vi vill ge människorna chansen att kunna ta sig in till stan, till affären, säger Charlott Zsoldos, en av gruppledarna för Vänsterpartiets regiongrupp.

Hon tror att ett gratis busskort skulle vara en relativt enkel åtgärd som skulle göra stor nytta.

”En ganska liten peng”

– Det skulle öka delaktigheten i samhället för de här människorna och hjälpa till att bryta isoleringen.

Det skulle kosta en del, hur ser du på det?

– Man kan välja var man ska stoppa pengarna. Antingen gör man som vi föreslår, eller så betalas pengarna ut i form av socialbidrag. Ett busskort ökar chanserna till jobb, och är egentligen en ganska liten peng.

Vill fortsätta med andra grupper

Vad säger du till dem som skulle säga att det här är orättvist? Att det finns andra grupper i samhället som också skulle behöva avgiftsfri kollektivtrafik?

– Det är inte så att vi slutar här. Vänsterpartiet vill ha gratis kollektivtrafik för alla. Om det här skulle gå igenom så tar vi pensionärerna sen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer