Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se energihandelschefen Jens Nordberg berätta mer om batteriet och hur det kan påverka miljön och konsumenterna. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Varberg Energi investerar i jättebatteri – ska minska importen av fossil el

Publicerad

Varberg Energi satsar på ett batteri stort som en container för att lagra el under timmar med gynnsamma förhållanden för sol- och vindkraft. Förhoppningen är att det på sikt ska minska importen av fossil el och det kan även bli billigare för konsumenten.

– Batteriet gör att vattenkraften kan arbeta mer i det långsiktiga perspektivet, säger Jens Nordberg, energihandelschef.

Batteriet är främst till för att lagra och tillföra el med syfte att balansera systemet i det korta perspektivet – under dygnets 24 timmar.

– Vi har mycket vindkraft i det svenska systemet och då kan batteriet hjälpa till genom att lagra el under timmar när det blåser och tillföra el när det blåser mindre, säger Jens Nordberg.

Satsningen görs inte minst med miljön i åtanke. Genom att hushålla bättre med den förnybara energi man själv producerar blir behovet att importera el gjord av fossil kraft mindre.

Visserligen innebär även tillverkningen och användningen av batteriet en klimatbelastning – men enligt Jens Nordberg, energihandelschef på Varberg Energi, är den liten i förhållande till klimatnyttan batteriet skapar.

Starta klippet för att se honom berätta mer om batteriet och hur det kan påverka miljön och konsumenterna.

Dagens Nyheter var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer