Såhär kan det se ut när tornet sätts på plats. Foto: Modvion

Varberg kan få världens högsta träkonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Varberg kan få världens högsta träkonstruktion. Detta efter att Varberg Energi har tecknat en avsiktsförklaring med göteborgsföretaget Modvion om uppförandet av ett vindkraftverk på 150 meter. Planen är att kraftverket ska stå färdigt år 2022.

Satsningen, menar Varberg Energi, är ett miljövänlig vindkraftssatsning som ligger i linje med företagets DNA. De byggde Sveriges första vindkraftpark år 1991 och den första riktigt stora solcellsparken år 2016. Och nu vill de alltså ta vindkraften till nya höjder. 

– Med den här typen av verk är besparingen ungefär 2000 ton koldioxid per verk jämfört med om man producerar den i traditionellt, det vill säga bygger den i stål och betong. Det motsvarar ungefär om du sätter sig i bilen och kör 400 varv runt jorden. Alltså en markant förbättring, säger vdn Björn Sjöström.  

Laminerat trä ger tornet samma styrka men lägre vikt. Foto: Modvion

Vindkraftverket i sig är 150 meter högt, varav 110 meter utgörs av ett modulärt torn i laminerat trä. Planen är att verket ska byggas antingen 2021 eller 2022. Var exakt det ska placeras har ännu inte bestämts.

Företaget Modvion har sitt säte i Töreboda och håller för tillfället på med ett mindre trätorn på 30 meter som kommer resas på Björkö i Västra Götaland. 

I klippet ovan berättar Björn Sjöström om vindkraftverket i trä.

Björn Sjöström är vd på Varberg Energi. Foto: Varberg Energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.