Foto: SVT

Varberg vinnare av årets stadskärna

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stod det klart att Varberg kammar hem utmärkelsen Årets stadskärna 2016.

Vad är det med Varberg egentligen? Kommunen vinner flera priser. Nyligen blev Varberg för tredje året i rad utsedd till årets landsbygdskommun i tidsskriften Fokus kommunrankning om var det är bäst att bo.

Och på onsdagskvällen utnämndes alltså Varberg av Svenska stadskärnor till Årets stadskärna 2016.

– Det är helt fantastiskt, det är så kul, säger Roger Almén, på Marknad Varberg som ligger bakom ansökan.

Det var i år 22 året i rad som utmärkelsen delades ut och det var första gången som en halländsk stad tog hem priset.

Läs också: Konstnärer hjälper Varberg bygga ny stadsdel

Kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil (M), gläds förstås också åt utmärkelsen.

Juryns motivering

”Varje stad har förutsättningar att växa och utvecklas. Sällan handlar det om storlek eller resurser utan mer om beslutsamhet, samverkan och delaktighet. I denna stad finns en bred förankring och ett stort engagemang för att förädla det befintliga men också välkomna det nya och okända.

Här flyttar man både fysiska och mentala gränser för att bygga nytt och innovativt. Man tar helhetsgrepp för att verka året runt och arbetar målmedvetet för att stärka stadens själ och kärna som destination. Här görs plats för allt och alla, vilket skapar trygghet och gemenskap. Med respekt för historiens rötter och kulturens betydelse fortsätter man bygga framtidens hållbara samhälle för människor att vilja besöka, bo och verka i.

Denna stad är synnerligen värdiga mottagare av utmärkelsen Årets Stadskärna 2016.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.