Inga böter, men socialt tryck från omgivningen för den som röker på rökfria badplatser i sommar. Det tror kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) ska räcka. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Varbergs kommun inför rökfria zoner på badplatser

Publicerad

Rökfria zoner på de kommunala badplatserna i Varberg ser ut att bli verklighet till sommaren. Men det blir inget straff för den som bryter mot ”förbudet”.
– Inga böter, men ett socialt tryck, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Inom en snar framtid kan invånarna se en överstruken cigarett-symbol på de kommunala badplatserna, men det är inget förbud i den bemärkelsen att det kommer utfärdas böter.

– Vi kommer inte att ta polisens resurser i anspråk för att bötfälla någon, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) som i klippet berättar hur hon tror att det kommer att fungera.

Ann-Charlotte Stenkil tror att en del rökare känner sig jagade Foto: SVT

Så föddes idén om rökfria zoner

Det var under invigningen av Fästningsbadet i fjol som idén om rökfria zoner föddes. Tillsammans med Tobias Carlsson (L) lämnade hon ett initiativ som togs väl emot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Fästningsbadet är en plats med många barn och ungdomar och då tycker vi inte att man ska röka där, säger Ann-Charlotte Stenkil.

När förslaget togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen växte tanken till att gälla alla kommunala badplatser.

– Men det finns också ett miljöskäl till att införa det här. Det kan låta futtigt, men det är faktiskt ett stort bekymmer med gift som sprids från fimpar och det är av stor omfattning också, säger kommunalrådet.

”Rökare känner sig jagade”

Hallands Nyheter berättade tidigare i veckan om kommunens planer på att införa rökfria zoner.

Nu ska frågan tas upp i kommunstyrelsen innan den kan klubbas igenom i kommunfullmäktige för att införas lagom till sommaren.

Förhoppningen, berättar Ann-Charlotte Stenkil, är att minska den sociala acceptansen gällande rökning – inte att stängsla in ett specifikt område med förbud.

– En del rökare känner sig jagade, men det har blivit en svängning i samhället på senare år. Man röker inte bara själv, utan påverkar hela omgivningen, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Se vad Varbergsbor tycker om förslaget:

Kaj Johansson och Frida Stern tycker att rökfira stränder vore bra. Se vad fler Varbergsbor tycker om det politiska förslaget. Foto: SVT

SVT rapporterade · Vad tycker du om att införa rökförbud på badstranden?

09.58
God morgon. Varbergs politiker vill göra kommunala badplatser till rökfria zoner. Bra eller dåligt? Välkommen att diskutera frågan här i vår chatt.
09.59
Å vad skönt!
10.07
Bra eller dåligt? Nollfråga! Självklart ska man ha rökfria stränder! Det går att anordna särskilda rökplatser långt från strandremsan för de som behöver. Stränder är allmän plats och majoriteten skulle må bäst av ett förbud, både för rök och lämnade fimpar.
10.07
Mycket välkommet!! Hoppas på fler platser i landet.
10.14
Fimparna är det största problemet - och jag är less på att plocka upp sådana efter rökare. Helt rätt med rökfria stränder!
10.14
Märkligt att viss förbränning oroar så. Kraftverken och bilarna får fortfarande hosta ut extrema mängder skit i atmosfären. Men visst om politikerna förbjuder att ta sig till stranden med fordon som använder sig av förbränning av fossila ämnen. Förövrigt är även elbilar och elcyklaar smutsiga pga av sina batteri och elproduktionen i Sverige som inte alla gånger är så trevlig heller. Det är märkligt att vi reagerar på de "lilla" i vår miljö istället för det stora, men jag antar att det distraherar och tillfredsställer. Sen så får rökning gott förbjudas, men då får andra skadliga grejor också bli förbjudet, annars är det verkningslöst och hyckleri.
10.14
Hoppas det blir fler som följer efter detta bra förslag
10.18
Mycket förståndigt så man slipper alla dessa fimpar som ligger överallt.
10.20
Rökare sprider hälsovådlig och illaluktande cigarettrök som dessutom leder till obehag för omgivningen. Utöver detta så lämnar de cigarettfimpar på stranden där filtret består av plastfibrer som sedan sprids i havet. Totalförbjud rökning och inför kännbara påföljder. Rökning bidrar inte till något gott vare sig för individen, omgivningen eller samhället. De enda som tjänar på rökningen är tobaksbolagen.
10.21
Äntligen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer