Inga böter, men socialt tryck från omgivningen för den som röker på rökfria badplatser i sommar. Det tror kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) ska räcka. Foto: SVT

Varbergs kommun inför rökfria zoner på badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Rökfria zoner på de kommunala badplatserna i Varberg ser ut att bli verklighet till sommaren. Men det blir inget straff för den som bryter mot ”förbudet”.

– Inga böter, men ett socialt tryck, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Inom en snar framtid kan invånarna se en överstruken cigarett-symbol på de kommunala badplatserna, men det är inget förbud i den bemärkelsen att det kommer utfärdas böter.

– Vi kommer inte att ta polisens resurser i anspråk för att bötfälla någon, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) som i klippet berättar hur hon tror att det kommer att fungera.

Ann-Charlotte Stenkil tror att en del rökare känner sig jagade Foto: SVT

Så föddes idén om rökfria zoner

Det var under invigningen av Fästningsbadet i fjol som idén om rökfria zoner föddes. Tillsammans med Tobias Carlsson (L) lämnade hon ett initiativ som togs väl emot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Fästningsbadet är en plats med många barn och ungdomar och då tycker vi inte att man ska röka där, säger Ann-Charlotte Stenkil.

När förslaget togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen växte tanken till att gälla alla kommunala badplatser.

– Men det finns också ett miljöskäl till att införa det här. Det kan låta futtigt, men det är faktiskt ett stort bekymmer med gift som sprids från fimpar och det är av stor omfattning också, säger kommunalrådet.

”Rökare känner sig jagade”

Hallands Nyheter berättade tidigare i veckan om kommunens planer på att införa rökfria zoner.

Nu ska frågan tas upp i kommunstyrelsen innan den kan klubbas igenom i kommunfullmäktige för att införas lagom till sommaren.

Förhoppningen, berättar Ann-Charlotte Stenkil, är att minska den sociala acceptansen gällande rökning – inte att stängsla in ett specifikt område med förbud.

– En del rökare känner sig jagade, men det har blivit en svängning i samhället på senare år. Man röker inte bara själv, utan påverkar hela omgivningen, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Se vad Varbergsbor tycker om förslaget:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.