Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martin Bagge (MP), om varför ballongsläppen måste stoppas helt. Foto: Lill Eriksson/TT

Varbergs kommun slutar släppa ut ballonger – men inget totalförbud

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kritiserad invigning av Barnens badstrand ska Varbergs kommun nu upphöra med ballongutsläpp. Men Miljöpartiet, som vill ha totalförbud, är kritiskt till att förbudet bara gäller kommunens egna verksamheter.

Strandinvigningen med ballongutsläpp ägde rum 2018. Det fick Miljöpartiet i Varberg att lägga förslaget om förbud.

– När kommunen aktivt bidrar till nedskräpning måste vi göra något, säger Martin Bagge (MP), som skrev motionen tillsammans med partikollegan Johan Rosander.

Nu har kommunfullmäktige sagt ja till förslaget – men bara delvis.

I klippet ser du varför Martin Bagge (MP) är missnöjd med beslutet – och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) svarar på varför kommunen inte går hela vägen med ett totalförbud.

Det gäller för ballongskräp

Enligt Naturvårdsverket är det alltid olagligt att skräpa ner och den som släpper ut ballonger har skyldighet att ta hand om skräpet.

Dessutom har ballongtillverkare sedan förra året producentansvar, enligt engångsplastdirektivet.

Ballonger och ballongpinnar är ett relativt vanligt skräp på Bohuskusten, men ganska ovanligt på resten av Sveriges kust enligt organisationen Håll Sverige Rent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.