Sverker Nilsson, verksamhetschef på Neptunuskliniken, säger att de inte kan ta emot fler patienter. Foto: TT/SVT

Vårdcentral tar inte emot omlistade patienter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det tillfälliga omlistningsstoppet i Varberg löpte ut på onsdagen så ber privata Neptunuskliniken nya patienter att stanna kvar på den vårdcentral de har idag. Kliniken är kritisk till den handlingsplan som regionens vårdcentraler tagit fram och menar att den inte hjälper situationen.

Neptunuskliniken i Varberg är en av de vårdcentraler som under tre månader haft omlistningsstopp för nya patienter.

Motiveringen är man pressats hårt när man fått ta emot patienter från regionens vårdcentraler som inte kunna erbjuda tillräckligt med läkartider.

En handlingsplan har nu presenterats för att få bukt med situationen.

Men Sverker Nilsson, verksamhetschef på Neptunuskliniken, är besviken.

– Handlingsplanen ändrar ingenting. Där står inget om någon satsning på fler läkare. Istället har man ökat tillgängligheten till sjuksköterska och försöker bättre dirigera patienter till den hjälp de är i behov av, till exempel en fysioterapeut, säger Sverker Nilsson.

De rutinerna har vi redan infört, säger Sverker Nilsson till SVT Nyheter Halland.

Enligt Jörgen Preuss, tf regiondirektör i Region Halland, så är det fritt vårdval som gäller. Patienter ska kunna välja och vårdcentralerna måste expandera för att kunna möta detta.

– Vi kan inte expandera mer, våra lokaler är redan utnyttjade till bristningsgränsen. Jag har också arbetsmiljön att tänka på. Arbetsmiljölagen står över det fria vårdvalet. Dessutom måste vi tänka på att ha en patientsäker vård. Jag är både ledsen och besviken på hur det här hanteras, säger Sverker Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.