Foto: SVT

”Sveriges mest kostnadseffektiva vård”

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemannarapport i Varberg föreslår en sammanslagning av akut- och förlossningsvården till ett sjukhus.

– Vi ligger konstant topp tre när det gäller att prestera god vård för lite pengar, dessutom är rapporten dåligt uppbyggd, säger Mattias Unander, Sjukhusläkarföreningen Varberg.

Hallands sjukhus har minus i kassan. I tjänstemannautredningen om hur sjukvården kan bli mer kostnadseffektiv föreslås en sammanslagning av akut- och förlossingsavdelningar. Majoriteten av de halländska partierna vill ha två akutsjukhus, men högsta sjukvårdspolitikern försvarar tjänstemannarapporten.

– Jag vill påstå att rapporten är mycket väl underbyggd, det är ju ledande chefer på sjukhusen som varit med och tagit fram den. Men ska man övergå i ett verkligt genomförande behövs det självklart djupare analyser, säger Mats Eriksson (M), ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

I Läkarföreningens brev kräver man nu att politikerna ställer högre krav på konsulter utifrån och man jämför med NU-sjukvården i Västra Götaland där vården är uppdelad så att akuten finns på ett sjukhus och planerad vård på ett annat.

– Vi vet att mer än 75% av sjukhussammanslagningarna inte når sina ekonomiska mål, det blir inte billigt, säger Mattias Unander, sjukhusläkarföreningen Varberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer