Roger Andersson blev förvånad när han fick syn på vargen i Åled utanför Halmstad. Foto: Roger Andersson

Vargen i Halland identifierad – är en dalkarl

Uppdaterad
Publicerad

Under juli månad har flera personer observerat en varg i tre halländska kommuner. Spillning hittades och skickades på analys. Provsvaren har nu återvänt och visar att det rör sig om en hane som är född på gränsen mellan Dalarnas och Gävleborgs län.

De första obeservationerna av vargen i Halland gjordes nära länsgränsen i Landeryd i Hylte kommun i början av juli. Den hade då vandrat in från Jönköpings län.

Flera personer i Halland säger sig ha skymtat den och i vissa fall har man till och med lyckats fånga den på bild och film, något som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om. Vid ett tillfälle kom man så pass nära att experter kunde konstatera att det är en hane som är på besök.

Varg i Halland

Såg senast i Gällared

Länstyrelsen har via allmänhetens observationer kunnat följa vargens rörelsemönster. Den har gått västerut från Landeryd mot Krogsered för att därefter röra sig söderut mot Åled utanför Halmstad.

Nästa gång den observerades hade den vandrat norrut igen och sågs i Gräsås för att sedan ses utanför Torup. Den senaste kända observationen, 18 juli, var ifrån Gällared i Falkenbergs kommun.

– Det går inte säkert att avgöra hur många vargar som finns i länet men tids- och platsangivelserna utesluter inte att det rör sig om en och samma varg, berättar Martin Broberg,  naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Har förfäder från öst

Spillning från vargen hittades i Krogsered och skickades på DNA-analys på en forskningsstation i Västmanland. Provsvaret bekräftade att det rör sig om en hane som fötts i reviret Björnås 4 som ligger på gränsen mellan Dalarna och Gävleborgs län.

Spillningen visar också att den har en morförälder som har invandrat från Finland eller Ryssland.

Lever farligt

Var exakt vargen befinner sig var under tisdagen oklart, men rör det sig om en ungvarg är det inte helt omöjligt att den snart lämnar länet. Klart är att han dessvärre lever farligt.

– Tyvärr är det inte ovanligt att dessa vargar förolyckas i trafiken då de rör sig långa sträckor här i söder, berättar Martin Broberg.

I klippet ser du när vargen fångades på film i Åled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet