Erik Berger, 91 år, kör i helgen sitt sista race någonsin under Falkenberg classic. Foto: SVT

Världens äldste racerförare kör sista racet – igen

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen körde Erik Berger karriärens sista lopp redan förra året. Men 91-åringen grämde sig såpass över resultatet att han var tvungen att sätta sig bakom ratten ännu en gång.

För ett år sedan skulle Erik Berger, då 90 år gammal, köra sitt allra sista race. Det skulle ske på banan han tycker så mycket om – Falkenbergs motorbana. Men allt slutade med en krasch och det var knappast värdigt för någon som spenderat nästan 70 år på racingbanor.

Tillbaka bakom ratten

Under fredagen var han tillbaka på Falkenbergs motorbana för några träningsrundor. I helgen ska han köra Falkenberg Classic – igen. Tävlingen där närmare 250 bilar tävlar i historisk racing. För om något skiter sig vet nu 91-åriga Erik Berger vad som krävs.

– Då försöker man nästa år. Det sket sig totalt här i fjol när det började regna när jag var ute och körde med slicks. Jag dammade i stenmuren här i 170 kilometer i timmen, säger Erik Berger.

Bilen blev skrot och han ådrog sig även en skada.

– Benet vek sig och jag fick en smäll i hela muskulaturen upp till nacken. Det har varit av och till under hela året men först nu känner jag mig i fin form, säger Erik Berger.

Men så fick det inte sluta. Ett år senare är bilen som ny och Erik Berger sitter bakom ratten igen.

Kört omkring 600 tävlingar

Erik Berger kommer från Bengtsfors i Dalsland och han inledde sin karriär som racerförare 1947. Antalet tävlingar han kört uppskattar han till omkring 600 stycken. Att han är världens äldsta aktiva racerförare råder det inga som helst tvivel om. Det har han papper på. Det enda som återstår är att avsluta karriären med flaggan i topp.

– Alla ska inte köra ifrån mig. Jag har ett litet mål att komma på pallen eller fyra-femma. Det vore jag väldigt glad för, säger Erik Berger.

På Falkenbergs motorbana har han haft många framgångar. Det är bara det där avslutet han ska få till.

Om det slutar som i fjol, vad gör du då?

Då är det slut, definitivt, säger Erik Berger.

Så det här är den sista comebacken?

– Nu svarar jag inte, säger Erik Berger och trycker plattan i botten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.