Utställningen ”The Hunt” kan ses Villshärad till och med den 8 oktober. Foto: SVT

Världskänd konstnär i Vilshärad

Uppdaterad
Publicerad

Den 84-årige skulptören Maureen Quin från Sydafrika som bland annat jobbat med Nelson Mandela ställer nu ut i Vilshärad i Halmstad.

Maureen Quin har varit konstnär i många år. I 20-årsåldern började hon fokusera på skulpturer och har under sitt långa liv arbetat fram ett starkt uttryck.

Utställningen ”The Hunt”, föreställande 14 stora bronsskulpturer, återspeglar Quins speciella stil där figurer och djur vill dominera omvärlden.

– Vi är så som människor. Vi vill hela tiden dominera varandra och det gör vi tills vi inser att vi även förstört miljön, säger Maureen Quin.

Bronskulpturerna har en tydlig rörelse framåt. Andra i samlingen sträcker händerna mot himlen eller sjunker ihop i uppgivenhet.

Halmstad sista stoppet

Halmstad är sista platsen för ”The Hunt” under Europaturnén innan utställningen transporteras tillbaka till Hamburg. Under lördagen öppnar utställningen på Dagmar Glemme art center i Vilshärad där den står till den 8 oktober.

– Jag har känt till utställningen länge och tillslut har jag tillfälle att få hit den så folk kan ta del av den, säger en nöjd Dagmar Glemme.

Arbetade med Nelson Mandela

Maureen Quin är internationellt känd för sina bronsskulpturer och även en uppskattad porträttör. Hon arbetade med Nelson Mandela i projekten Mandela and child 2002 och har även gjort en skulptur av Olof Palme som står i Heritage Monument i Groenklof, Sydafrika.

– Nelson Mandela kunde verkligen se dig i ögonen och få dig att känna dig sedd, säger Maureen Quin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.