2500 bostäder väntas i Västerport. Bilderna är inspirationsbilder och visualiseringar av hur Västerport kan komma att se ut. Foto: Illustration: Made-up

Västerport – för vem då?

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på bostäder är en viktig fråga för både politiker och invånare i Varberg, och en byggboom är att vänta i samband med den nya stadsdelen Västerport. Men frågan är: Bostäder för vem?

I fjol var söktiden för en lägenhet i Varberg i snitt 10 år.

Med Västerport kommer inte bara nya bostäder, utan också en omvälvande förändring av stan. Hamnen ska flyttas, strandpromenaden förlängas och 2500 nya bostäder ska byggas.

Bygget av Västerport

”Saknas bostäder för yngre”

Den första etappen väntas stå klar år 2022, men redan nu är många i behov av en bostad.

– Det är fortfarande väldigt tufft i Varberg. Det saknas bostäder för många yngre, och andra som har behov av bostad, säger Jana Nilsson, kommunstyrelsens vice ordförande i Varberg.

Endast 25 procent hyresrätter

Enligt planeringen blir cirka en fjärdedel av bostäderna i Västerport hyresrätter.

– Det är viktigt med hyresrätter också – men nybyggda bostäder är dyra. Det gäller att det byggs i en lagom sansad takt. Det går inte, inte ens i Varberg, att det kommer ut för stora volymer på en gång, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil säger att det är viktigt med hyresrätter, men det är svårt att komma ifrån att nybyggda bostäder är dyra. Foto: SVT

Hänvisar till flyttkedjan

Vem som flyttar in i Västerport vet vi inte ännu. Men de nya lägenheterna kommer frigöra äldre bostäder.

– Fördelen med nyproduktion är att det inte bara är personer som flyttar till Varberg, utan personer som flyttar runt. När man lämnar en lägenhet som är för liten frigörs den till någon annan, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet