Västerport ska upp – silon måste ner

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av den 25 meter höga silon i Varberg ska bli startskottet för den nya stadsdelen Västerport. I dag skulle rivningen påbörjats – men fick skjutas upp på grund av ovädret.

– Vi ska plocka bort barriärerna, plocka bort järnvägsspåren och få en stad som sträcker sig uppifrån torget och ner mot vattnet. Det är huvudsyftet med detta, säger Claes Premmert, projektledare Västerport.

Rivningsarbetet kommer enligt kommunen resultera i en nyckelförbindelse mellan staden och vattnet. Syftet är att koppla ihop den nuvarande staden med den nya stadsdelen Västerport.

Bygget av Västerport

I dag skulle rivningen ha påbörjats, med en rivningsmetod som kan liknas med trädfällning. Men rivstarten fick ställas in på grund av ovädret.

”Ta med fikakorgen”

Enligt Claes Premmert kommer varbergsborna märka flera fördelar när arbetet väl är klart. I dagsläget är området där silon står, och vägen ner mot hamnen, ett stängt område.

– Man kommer kunna ta en promenad längs kajen och ta med fikakorgen och sätta sig när det är fint väder. Så det blir ett jättestort lyft för Varberg, säger Claes Premmert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet