Den detaljplan som skulle låtit Carlsberg expandera sin verksamhet, stoppas i Mark- och miljödomstolen. Foto: TT/SVT

Våtmarker stoppar Carlsbergs planer på att bygga ut i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter överklaganden från ornitologer och Naturskyddsföreningen sätter mark- och miljödomstolen stopp för ölbryggeriets planer på att expandera.

Kommunens detaljplan för Carlsbergs nya lagerlokaler i Falkenberg har tidigare godkänts av Länsstyrelsen i Halland, men rivs nu upp, skriver Hallands nyheter.

– Just nu är det svårt att säga hur vi agerar. Vi får titta på valmöjligheter, antingen en överklagan eller hitta en annan lösning, säger Jonas Kudermann, logistik- och produktionsdirektör för Carlsberg Sverige, till SVT Nyheter Halland.

Vadarfåglar i våtmarkerna

Bakom överklagandet ligger Naturskyddsföreningen Falkenberg, Falkenbergs ornitologiska förening och Birdlife Sverige som hänvisar till skyddsvärda arter i närliggande Källstorps våtmarker och Ätran.

”En utbyggnad av 12 meter höga byggnader på ett avstånd av 200 – 350 meter från våtmarkerna och 22 meter höga byggnader på ett avstånd av mer än 350 meter skulle innebära en tydlig risk för negativ påverkan på känsliga skyddsvärda vadarfåglar”, skriver Naturskyddsföreningen Falkenberg i överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.