Vattenläcka i Onsala – flera hushåll drabbades

Uppdaterad
Publicerad

Många Onsalabor vaknade upp utan vatten under onsdagsmorgonen. Anledningen var en vattenläcka på en av de större ledningarna i Onsala centrum. Samtidigt lade pumpar i ett av vattentornen av, och än fler hushåll drabbades.

Det var vid 06-tiden under onsdagsmorgonen som vattnet skars av till flera hushåll i Onsala. Anledningen var att en matarledning hade gått sönder.

– Det var en så kallad matarledning, en av de lite större ledningarna, som hade gått sönder. Den var 300 meter söder om Onsala centrum, längs Mariedalsvägen, säger Adam Folcker, kommunikatör vid Kungsbacka kommun.

Flera problem

Till råga på läckan så hade också pumpar i ett av vattentornet stannat, och trycket skönk. Tillsammans orsakade de båda problemen att många hushåll blev utan vatten, från Onsala centrum ner mot Gottskär och i omkringliggande område. Det är oklart exakt hur många som drabbades.

– Det var rätt många som blev utan vatten. I nuläget är det två fastigheter som saknar vatten, säger Adam Folcker.

Många som fick skippa morgonduschen då?

– Så kan det ha varit. Om de inte var hemma vid klockan 08, för då var det mesta tillbaka.

Tar tid att laga

Vid 08-tiden hade reparatörer kopplat om och dragit igång pumparna, berättar Adam Folcker. Men arbetet med läckan kommer att fortsätta under onsdagen.

– Ibland vet man inte hur lång tid det tar att laga något sådant här. Vi tror att vi kan bli klara med läckan under dagen.

Vid 11-tiden under onsdagen var det bara två fastigheter som fortfarande saknade vatten.

– Om de behöver vatten under dagen så sätter vi ut en vattentank i närheten.

Läckan lagad

Vid 13:30-tiden var läckan lagad, och vattnet kunde släppas på.

Kungsbacka kommun skriver på sin hemsida att vattnet kan vara missfärgat och innehålla luft. Rekommendationen är att spola tills missfärgningen försvinner. Det avrådes från att tvätta vittvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.