– Det är såklart väldigt hemskt att folk har blivit sjuka. Jag hoppas verkligen inte att vårt torkade nötkött har orsakat detta, säger Sime Trosic, vd Eldsberga Chark AB.
”Då lägger jag ned verksamheten”
Botulism kan i värsta fall påverka andningen och vara livshotande, men i det här fallet var utbrottet lindrigt.
Familjen som har insjuknat är boende i Göteborg och ska ha ätit torkat nötkött som kommer från charkföretaget i Halland. Det kan vara orsaken till att de insjuknade.
– Visar det sig att vi är källan då lägger jag ned verksamheten. Mat ska skapa glädje och upplevelse, man ska såklart inte bli sjuk. Men vi vet fortfarande inte källan, säger Sime Trosic.
LÄS MER: Fyra fall av ovanlig förgiftning i Göteborg
Enligt Sime Trosic har de tillverkat samma produkt i 15 år, och Livsmedelsverket är under tisdagen och tittar över företagets rutiner gällande hantering av kött.
– Men jag kan säga att vi jobbar hårt för att just motverka denna bakterie och det gör man bland annat genom att låta köttet ligga i salt i trettio dagar. Då överlever inte många bakterier, säger Sime Trosic.
Livsmedelsverket kommer behandla ärendet ytterligare och det är oklart när man får svar om var bakterien kom ifrån.
Sålts i lösvikt över disk
Det halländska företaget har själva återkallat produkten. I Göteborg rör det sig sammanlagt om en produktmängd på cirka 40 kilo som sålts i lösvikt via den manuella disken. Även runt 270 kilo har gått till export och sålts vidare till konsumenter i Rotterdam i Holland.
– Jag tycker det är förfärligt. Jag hoppas verkligen inte vi har orsakat att människor har blivit sjuka men jag är samtidigt glad att de som drabbades blev friska, säger Sime Trosic, vd Eldsberga Chark AB.