Foto: SVT

Därför föreslår alliansen besparingar för barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Om alliansens budgetförslag för Halmstad kommun klubbas igenom om två veckor kommer det krävas neddragningar på 30 miljioner kronor inom barn- och ungdomsverksamheten. Se barn- och ungdomsnämnden nya ordförande Lovisa Aldrin (L) svara på varför.

Stängning av öppna förskolan i Norre katts park är bara en del av flera i besparingsförslag som lagts fram för politikerna i barn- och ungdomsnämnden i Halmstad.

Där finns även förslag på bland annat färre vikarier i skola och förskola, minskad elevpeng i förskolan och mindre resurser till Kärnhuset som bland annat arbetar med barn med särskilda behov.

Vid senaste sammanträdet i barn- och ungdomsnämnden togs inget beslut om förslagen. Det skjuts över till nästa år då nya politiker tillträder i nämnden. Ny ordförande blir från den 1 januari blir Lovisa Aldrin (L).

Se henne svara på SVT:s frågor om varför hon menar att besparingar kommer bli nödvändiga.

Senast i februari kommer den nya barn- och ungdomsnämnden att ta ställning till besparingsförslag – om alliansens budget går igenom i kommunfullmäktige den 18 december.

Nästa vecka lägger största oppositionspartiet Socialdemokraterna fram ett motförslag till alliansens budget för Halmstad kommun.

Partiet håller fram tills dess hemligt om innehållet, men när skol- och föreskolebesparingarna var uppe på barn- och ungdomsnämndens bord förra veckan röstade S och MP emot förslaget.

Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kommenterar varför partiet sa nej till sparförslaget så här:

Bun-besparingen – hela lsitan

Totalt föreslås kostnadsneddragningar på 32,8 miljoner kronor 2019 inom Halmstads barn- och ungdsomverksamhet.

Här är försalget som kommunens tjänstemän lagt fram till politikerns:

• Färre vikarier i förskola, grundskola och fritids.

• Minskad barnpeng i förskolan.

• Minskad budget för Kärnhuset (bl a insatser för barn med särskilda behov)

• Slopat stöd för förskolor med bara en avdelning.

• Öppen förskola – nedläggning Norre katt, neddragning Vallås.

• Mindre pengar per elev för skolhälsovård, skolvärd och bibliotekarie.

• Mindre pengar per elev för lärare i modersmål och svenska som andraspråk.

• Minskad personaltäthet i grundsärskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.