Karin Eriksson i Falkenberg upplevde smärta i underlivet. För SVT Nyheter Halland berättar hon att hon sökte akutvård 26 gånger på sjukhuset i Varberg innan hon till slut fick sin diagnos när hon vid ett tillfälle var i Halmstad. Det hade då gått fyra månader.
”Väldigt tråkigt”
Hennes historia skapar en del frågetecken om vad vården har att säga. Maud Ankardal har under lång tid varit verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland.
– Det är ju väldigt tråkigt om en person behöver söka vård upprepade gånger innan man får gehör för sina besvär. Det är bara att beklaga att detta har inträffat, säger hon.
Hur är det ens möjligt?
– Det kanske inte var till kvinnokliniken hon gick. Det kanske inte var en gynekolog hon träffade de där gångerna och att tankarna om endometrios då inte dök upp. Det kan också vara så att en person inte har typiska symptom och att man då kommer på villovägar, svarar Maud Ankardal.
Vanligare förr
Vidare säger hon att sjukdomen i de flesta fall inte är svår att identifiera. Men för en del kvinnor kan det ta längre tid. Hon tillägger att medvetenheten om endometrios i dag är större, både bland allmänheten och inom den medicinska världen.
– Därför är det ovanligare nu jämfört med tidigare att kvinnor behöver söka upprepade gånger innan man kommer på rätt tanke och ser till att de får rätt hjälp. Men jag vill inte säga att det är ett utbrett problem, säger Maud Ankardal.
Specialiserade team
Sedan 2015 finns det två team inom den halländska vården som är specialiserade på just endometrios. De arbetar på kvinnoklinikerna och finns på sjukhusen i både Varberg och Halmstad. Kvinnoklinikerna behandlar och diagnostiserar de som har mer uttalade besvär.
Kvinnorna kan också söka hjälp via öppenvården, ungdomsmottagningen och distriksläkarna.