27-åriga Moa Byrsell berättar om jordbävningen i natt. Hon är tillsammans med sin vänner Ebba Iggström och Heléne Uthaug på Kos i Grekland på en semestervecka. Foto: Privat

”Vi vaknade av att hela huset skakade”

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Moa Byrsell berättar om jordbävningen i natt. Hon är tillsammans med sin vänner Ebba Iggström och Heléne Uthaug på Kos i Grekland på en semestervecka.

– Man får vara tacksam för att man lever, säger Moa Byrsell.

– Vi låg och sov. Vi skulle bli hämtade tio över två i natt så vi hade satt klockan och var färdigpackade. I stället vaknade vi halv två av att hela huset skakade. Vi blev livrädda och fattade inte vad som hände. Saker föll ner från väggarna, strömmen gick och vattnet slutade funka. I panik springer vi upp och försöker tända lampor. Utanför skriker folk på gatan och larmet går från bilar, säger Moa Byrsell.

Väntat utanför flygplatsen

När SVT Nyheter Halland ringer upp Moa Byrsell och hennes två kompisar Ebba Iggström och Heléne Uthaug sitter de på flygplatsen på Kos och väntar på att få åka hem till Halmstad och Karlstad.

Jordskalv vid Egeiska havet

– Vi sitter och laddar telefonerna på en restaurang nu. Det känns skönt att ha fått besked att planet går hem ikväll 19:30. Vi är ganska slitna och trötta.

LÄS MER: Jordbävning i Grekland – detta har hänt

Under jordbävningen i natt fick de först inget besked om vad som hänt. Istället skulle de skynda sig ut på gatan. Utanför hoppade lokalbefolkningen in i bilar i panik och körde från platsen. Efter en stund berättade personal från hotellet vad som hänt dem.

Klockan tre i natt fick de transport till sjukhuset där de väntat utomhus tills nu.

– Nu har vi fått i oss lite mat men vi är trötta och chockade. Vi har aldrig varit med om något liknande. Man får vara tacksam för att man lever, säger Moa Byrsell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet