Nedfallna stenar från ett skadat hus på den grekiska ön Kos som drabbades av en kraftig jordbävning den 21 juli. Foto: AFP/TT

Kritiskt för skadad svensk på Kos

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet är kritiskt för en svensk som skadades i jordbävningen i östra Medelhavet i går, uppger vårdkällor i Grekland. På lördagen inträffade ett efterskalv med magnituden 4,7 vid Kos, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Flera medier skriver att skalvet skapade oro och att människor sprang ut ur byggnader. Men det finns inga rapporter om skador.

Två personer omkom i skalvet natten till fredagen: en svensk man i 20-årsåldern och en 39-årig turkisk man. Båda ska ha hittats på gatan vid en bar på ön Kos, där en vägg kollapsat.

120 skadade

I Grekland skadades ungefär 120 personer, i sju fall allvarligt. Bland dem finns en svensk som har svåra skallskador och frakturer och en norrman med svåra benskador. De har flugits till större sjukhus för vård, och bådas tillstånd uppges på lördagen vara kritiskt.

LÄS MER: UD bekräftar: Svensk man i 20-årsåldern dog i skalvet

Enligt ett sjukhus på Kreta är det norrmannen som har benskador. Sjukhuset ändrar därmed en uppgift som tidigare gavs av polisen; i fredags uppgavs att det var en norrman som fått skallskador.

I närbelägna Bodrum i Turkiet har man räknat till 360 skadade, varav många hoppade ut genom fönster i samband med skalvet i hopp om att inte hamna under rasmassor.

Flygtrafiken igång på Kos

Flygtrafiken har kommit i gång på den grekiska ön Kos efter jordbävningen. Men delar av semesterön är utan vatten, och öns största hamn är stängd. Hamnen undersöks av dykare under lördagen.

LÄS MER: Flygtrafiken på Kos åter igång efter jordskalvet

På morgonen landade omkring ett dussin flygplan på Kos flygplats, men resenärerna får räkna med förseningar. Fler än 50 avgångar ska ske enligt ordinarie trafik.

På Kos finns ungefär 800 migranter. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har ingen rapporterats skadad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet