Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bedöm imitationerna själv – vann rätt mås? Foto: AP

Här vinner ”Måspojken” mästerskapet i fågelskrik

Uppdaterad
Publicerad

EM i måsskrik är avgjort. Guldet gick till nioåriga Cooper Wallace från Storbritannien.

– Vi vill väcka sympati för måsar som är viktiga för våra kuster men ses på som ”havsråttor”, säger jurymedlemmen och marinbiologen Jan Seys till BBC.

Mästerskapet arrangerades i det belgiska kustsamhället De Panne. Det blev tre olika guldmedaljer i kategorierna: junior, vuxen och grupp.

Instruktionerna: Bete dig som en mås

Juryn baserade sina betyg på både skrik och skådespeleri. Instruktionerna var som följande: ”Skrik och bete dig som en mås. Gör det väl för du har bara en chans”.

Enligt organisatörerna kommer den som tar sig tiden till att studera fåglarnas skrik i sin tur börja bry sig om dem, skriver tidningen The Guardian.

Måsarter rödlistade i Sverige

I Sverige är fiskmåsen med på rödlistan över hotade arter. Fågelarten har, tillsammans med skrattmåsen, statusen ”nära hotad” på listan som tas fram vart femte år av Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Minskningen, som beror på att vi täckt över soptippar, behöver enligt experter inte vara negativt.

– Arten återgår till ett normalläge, nu måste de klara sig på fisk i stället, har Henrik Thurfjell, miljöanalysspecialist vid SLU:s artdatabank, tidigare sagt till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.