Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill inte att ni ska skjuta av dem”, säger Botswanas president Mokgweetsi Masisi. Varning för obehagliga bilder. Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT, Charmaine Noronha/AP/TT

Botswana hotar att skicka 20 000 elefanter till Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kan komma att förbjuda import av jakttroféer. Det får Botswanas president att hota med att skicka 20 000 elefanter till landet.

Tyskland och Storbritannien är på väg att förbjuda importer av jakttroféer.

I Botswana kan man mot en avgift på 50 000 dollar skjuta en stor elefanthane. Inkomster som kan gå till lokalbefolkningen eller skyddsjakt.

Men i Tyskland och Storbritannien ses troféjakten som oetisk och nu ska länderna rösta om ett importförbud av troféer, till exempel elefantben.

Tredubbling av elefantpopulationen

Det har fått Botswanas president, Mokgweetsi Masisi, att hota med att skicka 20 000 elefanter till Tyskland.

– Det är lätt att sitta i Berlin och ha en åsikt om vad vi gör här i Botswana. Vi betalar priset för att bevara de här djuren för världen, säger han till den tyska tidningen Bild.

Förbudet mot elefantjakt 2014 har orsakat en tredubbling av elefantpopulationen i Botswana. Det har lett till förstörda åkrar, nedtrampade byar och attacker mot människor och djur.

”Ser det som kolonial rest”

Tidigare i år mottog London ett liknande hot, när Botswanas regering ville skicka 10 000 elefanter till Hyde park i London.

– Man ser det här som en kolonial rest, att Europa ska bestämma över hur Botswana ska ha sin viltvård, säger SVT:s korrespondent Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.