• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetsexpert Marcus Murray om riskerna med Tiktok. Foto: Tommy Martino/TT/SVT

Tiktok-förbud röstas igenom i USA: Försvinn eller sälj

Uppdaterad
Publicerad

Lämna USA eller sälj. Det är budskapet som den amerikanska senaten skickar till Tiktok i dag när de röstade igenom ett infekterat lagförslag.

Under natten till onsdag, svensk tid, röstade den amerikanska senaten igenom ett förbud för Tiktok på den amerikanska marknaden. Representanthuset har sedan tidigare sagt ja till förslaget och nu återstår bara en sak: president Joe Bidens signatur – som han redan lovat att ge.

– Om de röstar igenom kommer jag skriva på, säger han till Forbes.

Vad innebär Tiktok-förbudet i praktiken?

I praktiken innebär förbudet en direkt order: sälj bolaget till en amerikansk ägare eller lämna landet.

Tiktok får ungefär ett år på sig att bryta banden helt med moderbolaget Bytedance, annars riskerar de att permanent portas från amerikanska appbutiker.

Bytedance har i flera år försökt övertyga omvärlden att oron är obefogad. De säger bland annat att den amerikanska datan hålls separat från det kinesiska ägarbolaget.

– Vi kan räkna med att Tiktok kommer att överklaga och ta den nya lagen till domstol, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Initierades av Trump

Det kritiker oroar sig för är framförallt att appen ägs av ett kinesiskt bolag. Det är heller inte helt klarlagt vilken information appen hämtar om sina användare, hur den delas eller med vem. Det har gjort kritiker oroliga för att den kan användas för spionage, påverkan och propaganda.

Frågan har bubblat i flera år och det var Donald Trump som år 2020 först föreslog ett förbud. Han har sedan dess ångrat sig och motsätter sig nu förbudet.

Rädsla för beroende inom EU

Även i Europa diskuteras nu bolagets framtid. I februari 2024 inleddes en stor granskning av företaget som fokuserar på Tiktoks algoritm. Det EU oroar sig för är att algoritmen ska stimulera ett beteendeberoende hos unga människor.

Den 22 april inledde man även ytterligare en process mot Tiktok Lite. En version av appen som nyligen släppts i Frankrike och Spanien. Här har EU-kommissionen reagerat på att den nya versionen innehåller ett spelliknande system där man tjänar pengar på att titta på videos eller följa andra användare.

24 april meddelade Tiktok att man stänger av belöningssystemet i Tiktok Lite.

Hur ser Sverige på Tiktok?

Medvetenhet kring att sociala medier verkar påverka ungas psykiska hälsa har ökat på senare tid i Sverige.

I april meddelade samtliga partierna i utbildningsutskottet att man ville kalla till sig flera techjättar för att fråga ut dem om hur deras produkter påverkar koncentration, psykisk hälsa sömn och rörelse.

– Deras algoritmer används för att dra in barn allt djupare i de kaninhål som de sedan riskerar att fastna i, säger partiledaren Johan Pehrson (L) till DN.

Liberalerna har även krävt att bolagen ska ta fram tekniska lösningar så att föräldrar enkelt kan stänga av sina barns användning nattetid tills barnen fyllt 15 år.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har även gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att ta fram nya riktlinjer för barns användande av skärmar, av oro för sambandet mellan sociala medier och barns psykiska ohälsa.

Det är ett arbete som beräknas vara klart i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.