Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA ställer krav på Kina genom att rösta igenom ett nytt lagförslag som kan komma att förbjuda Tiktok i delstaterna. Foto: SVT

Förslag om Tiktok-förbud röstas igenom i USA

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att tvinga Tiktoks kinesiska ägare att sälja sin andel, röstade USA:s representanthus igenom ett lagförslag under lördagen som skulle förbjuda användandet av Tiktok i delstaterna – om inte Kina går med på kravet.

Samtidigt som representanthuset röstade om ett omfattande samlingspaket på 95 miljarder dollar, motsvarande närmare 1037 miljarder kronor, i stöd till bland annat Ukraina, Israel och Gaza, inkluderade det en mot Kina hotfull omröstning.

Lagförslaget som gick igenom ger kinesiska ByteDance ett år på sig att sälja sin andel av sociala medier-appen Tiktok – annars förbjuds appen från USA.

Senaten väntas rösta om förslaget i nästa vecka. President Joe Biden har redan sagt att han är redo att skriva på.

Kan bli lång process – eller blockerat

Även om förslaget blir lag, skulle företaget ha upp till ett år på sig att hitta en köpare och skulle sannolikt försöka utmana lagen i domstol, med argumentet att konsekvensen berövar appens miljontals användare deras rättigheter till USA:s motsvarighet till yttrandefrihet.

En domstolsprocess kan avsevärt försena den tidslinje som kongressen fastställt, eller blockera lagen helt från att träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.