Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Evelina Galli på Pricerunner om det nya Tiktokförbudet: ”Internet fungerar inte riktigt så” Foto: SVT och CAROLINE BREHMAN/EPA

Montana totalföbjuder Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Montana i USA blir den första delstaten att införa ett totalförbud mot sociala medie-appen Tiktok. Lagen börjar gälla i januari 2024, men nätkännarna är ännu osäkra på hur effektivt den egentligen kommer fungera.

– Internet har inga gränser på det viset, så vi får se hur det här implementeras i verkligheten, säger teknikexperten Evelina Galli.

Montanas republikanske guvernör Greg Gianforte undertecknade på onsdagen en lag som förbjuder den kinesiskt ägda kortvideo-appen Tiktok från att bedriva verksamhet i delstaten.

Åtgärden förbjuder nedladdning av TikTok och gör det möjligt att bötfälla varje ”enhet” – en appbutik eller Tiktok – med motsvarande hundratusen svenska kronor per dag för varje gång någon ”erbjuds möjligheten” att få tillgång till sociala medie-plattformen. Enskilda användare kommer inte att straffas.

Lagförslaget antogs den 14 april i år när det röstades igenom av lagstiftarna i Montana, 54 mot 43, rapporterade CNN.

Tiktok motsätter sig beslutet

Tiktok hävdar att lagen bryter mot människors rättigheter och att den är olaglig, skriver AP.

– Vi vill försäkra montanianerna om att de kan fortsätta att använda Tiktok för att uttrycka sig, försörja sig och hitta gemenskap samtidigt som vi fortsätter att arbeta för att försvara våra användares rättigheter i och utanför Montana, säger Tiktoks talesperson Brooke Oberwetter i ett uttalande natten mot torsdag.

Orsak till förändringen

Amerikanska lagstiftare, FBI och tjänstemän inom olika myndigheter har uttryckt oro över att appen, som ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, skulle kunna användas för att ge den kinesiska regeringen tillgång till information om amerikanska medborgare. De har även varnat för att den kan användas för att sprida Pekingvänlig felaktig information som skulle kunna påverka allmänheten.

”Svårt att implementera”

Evelina Galli, teknikexpert på Pricerunner, menar att det kan vara svårt att skära av en specifik geografisk plats från TikTok.

– Det funkar inte riktigt så. Internet har inga gränser på det viset, så vi får se hur det här implementeras i verkligheten, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.