Statsanställda i Kanada ska inte längre tillåtas att ha Tiktok i sina arbetstelefoner. Arkivbild. Foto: SEAN KILPATRICK/AP/TT

USA och Kanada begränsar Tiktok för statsanställda

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska appen Tiktok anses utgöra en säkerhetsrisk i USA och Kanada, och statsanställda får inte använda appen längre på sina arbetstelefoner. Även EU-parlamentet förbjuder Tiktok av säkerhetsskäl, rapporterar Reuters.

Tiktok, vars moderbolag är kinesiska Bytedance, har mött en ökad oro i väst de senaste månaderna. Tiktok erkände i november att vissa av företagets anställda i Kina kan komma över data från användare, men hävdar att kinesiska staten inte har någon som helst tillgång till informationen.

”Reflektera över säkerheten”

På måndagen meddelade Kanada att appen Tiktok förbjuds på alla arbetstelefoner hos statsanställda, då appen anses utgöra ”en oacceptabel risk för integritet och säkerhet”, rapporterar TT. Appen ska raderas senast på tisdagen och den federala regeringen ska blockera möjligheten att ladda ner den.

– Jag misstänker att när regeringen tar det betydande steget att berätta för alla federala anställda att de inte längre kan använda Tiktok på sina arbetstelefoner så kommer många kanadensare, från företag till privatpersoner, att reflektera över säkerheten för sin egen data och kanske göra egna val, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

USA:s federala myndigheter

Även Vita huset meddelade på måndagen att anställda har 30 dagar på sig att radera appen. I fjol antogs lagen som förbjuder appen på enheter som används av anställda hos federala myndigheter, och vissa politiker försöker få till stånd ett förbud för appen i hela USA.

Också i EU

Även EU-parlamentet bannlyser Tiktok, meddelar de på tisdagseftermiddagen. Av säkerhetsskäl förbjuds anställda att använda appen – både på jobbtelefoner och på privata telefoner som är kopplade till jobbmejl eller andra arbetsverktyg.

I förra veckan meddelade också EU-kommissionen och Europeiska unionens råd att appen förbjuds hos de anställda. EU-kommissionen har uppmanat sin personal att radera appen senast den 15 mars.

Även i Sverige har personal på regeringskansliet uppmanats att radera Tiktok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.