Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan finnas politisk motivation att visa ett tryck mot Kina.” Hör techreportern om kritiken mot Tiktok. Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

USA kan förbjuda Tiktok – 100 miljoner användare i landet

Uppdaterad
Publicerad

Både Europaparlamentet samt USA:s och Kanadas statsanställda förbjuds från att ha Tiktok på sina jobbtelefoner. I USA diskuteras till och med ett förslag som kan ge president Joe Biden makt att förbjuda appen i hela landet.

– Jag tror det skulle bli svårt att förbjuda en så populär app, snarare då att man kanske tvingar igenom en försäljning till ett amerikanskt bolag, säger Sophia Sinclair, techreporter på SvD.

På onsdagen ska representanthuset i USA diskutera ett förslag om att ge Joe Biden makten att förbjuda Tiktok, som ägs av ett kinesiskt bolag, i hela landet.

– I USA är det politiskt självmord just nu att ses agera snällt mot Kina på något sätt, säger SVT:s USA korrespondent Fouad Youcefi.

Bakgrunden är den mängd användardata som Tiktok samlar in och oron för att kinesiska staten ska kunna ta del av den då Tiktok ägs av ett kinesiskt bolag.

– En repubilkan sa att det här är som att ha en spionballong i sin telefon, säger Fouad Youcefi.

Att förbjuda appen i hela landet skulle dock bli ett stort projekt minsann när 100 miljoner amerikaner använder Tiktok.

Innehållsbaserad algoritm

Det som gjort appen så populär, enligt Svenska Dagbladets techreporter Sophia Sinclair, har att göra med hur Tiktoks algoritm skiljer sig från andra sociala medier.

– Den premierar innehåll som användarna är intresserade av och inte vem du följer eller vilka du interagerar med, säger hon.

Huruvida den kinesiska staten faktiskt har fått tillgång till Tiktoks användardata är oklart.

– Det man vet nu är att Tiktok-anställda i Kina skulle kunna få tillgång till användardata. Men i nuläget finns det inga konkreta bevis på att det skett påverkanskampanjer eller att kinesiska regimen faktiskt fått ta del av data från Tiktok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.